Новини

ФОРМА ЗА ТЪРСЕНЕ

ЗАДЪЛЖАВАТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ ДА БЪДАТ ПРОЗРАЧНИ

В Държавен вестник вече са публикувани измененията и допълненията към Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, които задължават общинските съвети по места да предприемат мерки за публичност и прозрачност на своята работа.

Общинските съвети вече са длъжни да публикуват на своята интернет страница или ако нямат такава- на интернет страницата на съответната община не само дневния ред на предстоящото заседание, но и материалите към него, т.е. докладните записки и то така, че всеки да може да ги прочете и да ги разпечата.

Длъжни са също така да излъчват в реално време заседанията на комисиите и заседанията на общинския съвет/сесиите/ в реално време като записите да останат публични в интернет страницата на общинския съвет. Освен това, общинските съвети трябва да публикуват и протоколите от тези заседания във формат, позволяващ директното им извличане, т.е. разпечатване.

Създава се специален електронен регистър, от който гражданите да се информират за питанията на общинските съветници към кмета и неговите отговори  във формат, позволяващ директното извличане на текстовата информация в машиночетим отворен формат.

Законът влиза в сила от 1 февруари 2024 г. като се дава толеранс до 1 юли, местните парламенти да се подготвят технически за  директното излъчване на заседанията.

И ако досега на много места общинските съвети работеха почти нелегално, публикувайки единствено само дневния ред за предстоящата сесия, то от февруари месец ще са принудени да бъдат прозрачни и достъпни за своите избиратели.

АДРЕС ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ:

8470 Сунгурларе, Бургас

ул.Георги Димитров - 2

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ЗАСЕДАНИЯ НА ЖИВО